Hazard s krymským zápachem

Na dnešní tiskové konferenci ministerstva financí byla prezentována situace v oblasti hazardu rok po mém odchodu – počet automatů klesl, i přes to se vybírá více daní, IT systém je konečně dovysoutěžen a celní správa likviduje černý hazard. Jaká je však realita?

Počet přístrojů, do nichž určitá část populace bezduše hází nejen svou výplatu, ale i babiččiny úspory na pohřeb a peníze z prodeje autorádií z vykradených aut, skutečně klesl. Je to zásluha týmu odboru, který nyní stejná ministryně likviduje pod zcela scestnou smyšlenkou, že jeho spojení s oddělením metodiky EET zvýší efektivitu. Daně rostou, což značí, že se více hraje. IT systém mohl být o více než dva roky dříve, kdyby tehdejší ministr Babiš nenakázal přepracovat zadávací dokumentaci. Následkem současného stavu z MF odchází většina zbývajících odborníků. Za zcela rozporné s realitou je tvrzení o úspěchu při likvidaci černého hazardu. Ten se množí jak vši v šatnách základních škol. Problémem, o němž však nikdo ani nepípnul, je dramatické obcházení hazardního zákona ze strany některých hazardních provozovatelů v podobě kvazikasín. Tedy provozoven, kde si z požadovaných stolů s živou hrou udělali jenom dekoraci a zbytek vypadá jako normální smradlavá herna. Právníci těch slušných pak brousí brka na arbitrážní žaloby. Na oba tyto jevy vejrají celníci prakticky bez povšimnutí a stav, který si může každý z nás kdykoliv prohlédnout, neřeší. Zvláštní pozornost bychom měli zaměřit na dodržování zákonných pravidel u internetových hazardních her (viz níže). Dozor nad touto oblastí je nyní převáděn na celní správu, jež se tak chrabře vypořádala s kvazikasíny. Na uvedených případech lze ilustrovat, že stát nepostupuje v oblasti blokace nelegálů zcela důsledně. Co je ale ještě horší, nevymáhá dodržování zákonných povinností u poskytovatelů internetu, kteří jsou povinni blokovat nepovolené internetové hazardní hry na seznamu zveřejněném MF.

Možná je to mým nedostatkem zraku, ale já tu vidím zoufalý stav. Schillerová a její přisluhovači ovšem vidí růžemi rozkvetlou českou krajinu.

Pokud někdo ví o kritickém stavu dodržování hazardních předpisů, neřeší jej a současně veřejnost informuje o opaku, tak je buď lhář nebo schizofrenik. Lhaní by nás, po vymýšlení si s analýzou k předraženosti církevních restitucí nebo tutlání odměn úředníků na finančních úřadech, odvislých od „úspěchu“ při výběru daní atd., ani nepřekvapilo. V případě schizofrenie bych vedení stávajícího MF nedoporučil navštívit MUDr. Protopopovou, aby neskončili na prohlídce krás krymské přírody.

K internetu:

Podařilo se nám mj. zaznamenat registraci a hraní hazardní hry na internetové stránce williamhill.com. Děj na obrazovce jsme se rozhodli v kuse a bez úprav zveřejnit, viz tento odkaz: https://youtu.be/fI1iXwLHZy0

Jde o poměrně ve světě známou společnost, jejíž stránka by měla být v souladu se zákonem o hazardních hrách na seznamu nepovolených internetových her. Orgány dozoru avšak u ní stále nekonají.

Abychom popsali, o co ve videu jde, tak je nejdříve ověřena IP adresa, poskytovatel internetu a datum a čas, aby bylo jasné, že jsme v současné České republice. Poté je vygooglováno sousloví „William Hill“ a kliknuto na česky psaný odkaz na stránku williamhill.com. Je zjištěno, že stránky jsou ve velké míře v češtině.


Dále je zahájen proces registrace. Registrována je fiktivní osoba – Václav Masaryk, narozený 17. 11. 1981 s bydlištěm na adrese radnice Městské části Brno-Bohunice. Česká existující adresa je vyplněna stejně jako české číslo mobilního telefonu. V políčku „stát“, kde je uzavřený výčet států, není na výběr Česká republika, a tak je vybráno Slovensko. Do jiného políčka „země/stát (volitelné)“ je však vepsána Česká republika.

Registrace proběhne v pořádku a je přistoupeno k dobití peněžních prostředků prostřednictvím anonymního kuponu Paysafecard. Je dobito 5 euro. Následně je hrána tzv. live dealer ruleta, klasické živé kursové sázky a poté sázky na tzv. virtuální sporty, tzn. události generované provozovatelem a vizualizované jako sportovní událost (závody chrtů, fotbalová utkání atd.). Jsou zaznamenány výhry i prohry a nakonec je celých 5 euro prohráno.

Můžeme konstatovat, že v rámci stránky williamhill.com je provozována hazardní hra, jež je ve smyslu § 2 odst. 2 zákona o hazardních hrách zaměřena nebo cílena mimo jiné na osoby, které mají bydliště na území České republiky. Pokud už provozovatel hazardních her na internetu, bez základního povolení dle zákona o hazardních hrách, nabízí v rámci své stránky češtinu, což může odůvodňovat nabídkou služeb osobám mluvícím česky nebo slovensky s bydlištěm mimo Českou republiku, je z povahy věci zřejmé, že musí efektivně projevit snahu o neumožnění účasti na hře osobám s bydlištěm v České republice. To se však o provozovateli, jenž na dotčených stránkách hazardní hry provozuje, uvést nedá ani omylem. Registrace i hra fiktivní osoby s bydlištěm v České republice proběhla bez problému. Provozovatel neaplikoval žádné mechanismy k zabránění hraní této osoby. Uvedená společnost žádným způsobem viditelně nedeklaruje, že by u ní osoby s bydlištěm v České republice nemohly hrát. Jediné, z čeho to může průměrně zvídavá osoba snažící se o registraci dovozovat, je neuvedení České republiky z uzavřeného seznamu v rámci jednoho políčka. Je tak pravděpodobné, že si na této stránce obdobným způsobem zahrála řada českým občanů. A to ne jen těch, co žijí v zahraničí. Tato úvaha je pravděpodobná i z toho důvodu, že virtuální sporty nebo tzv. live dealer games, nejsou českými provozovateli hazardních her ze zákonných důvodů na internetu nabízeny.

Před několika dny jsme také vyzkoušeli, jak se čeští poskytovatelé připojení k internetu „obtěžují“ se zákonem uloženou blokací. Aby někdo neřekl, že se navážím do vesnických chudáků, podívali jsme se pod ruce, resp. pod klávesnici i těch největších. Výsledky? Některé stránky s ilegálním hazardem se prostě neblokují a není mi známo, že by je veřejná správa přes ty prsty klepla nebo alespoň na díry v jejich systému upozornila.

Natočili jsme např. video, které dokumentuje, že poskytovatel T-Mobile blokuje základní verzi 1xbet.com, avšak jeho modifikaci uvedenou na seznamu nepovolených internetových her (1xbetbk13.com) neblokuje, viz tento odkaz: https://youtu.be/UeTr9RmsdEs

Jiným příkladem je společnost Vodafone, která sice blokuje základní verzi sportingbull.com, avšak jeho modifikaci uvedenou na seznamu nepovolených internetových her (cz.sportingbull174.com) nikoliv, viz tento odkaz: https://youtu.be/vl_RQdU4cjc

Zavzpomínáme-li na diskusi o daném ustanovení zákona před necelými třemi lety, vidíme, že společností, které se na seznam nepovolených internetových her dostaly, je pár a poskytovatele připojení k internetu daná blokační činnost žádné miliardy nestála. Jenom by to chtělo, aby svou, zákonem předepsanou, činnost fakticky prováděli. Pokud paní ministryně vypráví o výběru daní z hazardních her, budeme se ptát, o kolik by mohlo být vybráno více, pokud by veřejná správa konala v reálném zajištění blokace nelegálního hazardu na internetu. Klidně na to mohou vypsat i odměny.


Publikováno 6. 2. 2019 pro aktualne.cz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email